7 Mart 2009 Cumartesi

Türkmen Dağları




Türkmenbaba dağı, Eskişehir ilinin 35 km güneybatısında, Eskişehir Merkez ve Seyitgazi ile Kütahya Merkez ilçe sınırları arasında yer alır. Bölgenin en yüksek noktası Türkmenbaba Tepesidir. Bölgede büyük kısmı yaz aylarında kuruyan birçok dere bulunmaktadır. Hızar, Çavuş, Kaklık ve Beşik Dereleri bunlardan bazılarıdır. Dere yatakları özellikle dağın kuzeybatı kısmında derin kayalık vadiler oluşturur. Türkmenbaba Dağı Avrupa-Sibirya,İran-Turan ve Akdeniz bitki coğrafyalarının kesiştiği bir yerde bulunması nedeniyle yüksek tür çeşitliliği gösterir.(Kaynak: Doğa Derneği: Önemli Doğa Alanları EGE033)

Habitatlar : Türkmenbaba dağında, Orman örtüsü 1000-1100 metreden başlamaktadır ve en yaygın tür karaçamdır.1100-1500 metre arasında yaygın olarak laden (Cistus laurifolius)toplulukları, 1300-1450 metre arasında ise sarıçam (Pinus sylvestris) ve doğu kayını (Fagus orientalis) ve bunların aralarında kar ötüsünün uzun zaman kaldığı kayalık ve soğuk kuzey yamaçlarda titrek kavak (Populus tremula) topluluğu yerleşmiştir. Bu önemli Doğa alanındaki yaparak döken ağaçlar arasında en yaygın bulunan tür saçlı meşedir. (Quercus cerris) Köylerin çevresinde ve tahrip olmuş orman alanlarında dağ bozkırları yer almkatadır. 1750 metre ve üzerindeki bölgelerde ise yüksek dağ çayırları yer almaktadır.(Kaynak: Doğa Derneği: Önemli Doğa Alanları EGE033) Bölgede yaptığımız gezilerde Dağın yamaçlarında, köy çevresi ve çayırlarda Ardıç ağaçları göze çarpmaktadır.


Türler : Bu önemli doğa alanı bölgesel ölçekte tehlikedeki çok sayıda kuş türü için önem taşır. Alan Akbaba ve Kartal türleri için önemli üreme alanıdır. Kara akbabanın (Aegypius monachus) ülkemizde bilinen en büyük nüfusu bu alandadır. Alanda kuluçkaya yatan diğer önemli yırtıcı türleri Şah Kartal(Aguila hellaca), Sakallı akbaba (Gypaetus barbatus) ve küçük kartaldır.(Hieraaetus pennatus) Ayrıca bölge Kara leyleğin önemli üreme alanlarından biridir. Bölgede ayrıca önemli sayılarda ulu geyik (Cervus Elaphus) ve kurt (Canis Lupus) bulunmaktadır.(Kaynak: Doğa Derneği: Önemli Doğa Alanları EGE033)


Türkmenbaba Dağı'ndaki ormanlar yoğun olarak işetilmektedir. Eskişehir Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Kalabak İşletme Şefliği verilerine göre bölgede ortalama yıllık 8.000 m³ gövde üretimi yapılmaktadır.(Kaynak: Doğa Derneği: Önemli Doğa Alanları EGE033)

Harmankaya sırtı bölgesinde bulunan Kalabak suyu Eskişehir'imizin içme suyunu sağlamakta ve yaklaşık 45 km'lik isale hattı ile il merkezine kadar taşınmaktadır. Bölgedeki önemli rekreasyon alanlarından biriside Şelale orman içi dinlenme yeri olarak adlandırılan halk arasındaki deyimiyle Beşik Deresi piknik alanıdır. Günübirlik piknik ve doğa yürüyüş için çok sayıda Eskişehir'linin tercih ettiği önemli dinlenme alanlarından birisidir.

2 yorum:

  1. BEN BEŞİKDERESİNE EN YAKIN KÖY OLAN YUKARI ILICA KÖYÜNDEN MUAMMER ATAK.DOĞMA BÜYÜME BU
    KÖYDE YAŞADIM. BU YORUMLARI YAZAN ÇOK AZ ÖZELLİK YAZMIŞ.BEN ŞU ANDA BURSA DA KALIYORUM AMA HER SENE GİDİP ŞELALENİN YANINDA 10 GÜN KALIP SAĞLIĞIMA KAVUŞUP BURSAYA DÖNÜYORUM.AYRICA TÜRKMEN DAĞI VE YAYLALARIMIZDA
    ÇOK ESKİ ÇAĞLARA AİT ANTİK KALINTILAR BULUNMAKTADIR.BURALARDA KAÇAK KAZILAR YAPILMAKTADIR. KONU İLE İLĞİLİ KURULUŞLARIN DİKKATİNE SUNARIM.

    YanıtlaSil
  2. seyitgazi kütahya arasındaki yollar hangileridir Türkmen dagından gecen varmıdır?
    tayfunculcuoglu@yahoo.com
    0535 5229214 tayfun culcuoglu

    YanıtlaSil